Pizza według pięciu przemian
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej chlebowej lub typ 00 (k) ,
- 350 ml ciepłej wody (słn),
- 1 łyżka oliwy (sł),
- 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych (sł),
- 1 łyżeczka cukru (sł),
- szczypta kurkumy (g),
- szczypta imbiru (o),
- półtorej łyżeczki soli (słn).
Sos pomidorowy:
- pół cebuli (o),
- dwie łyżki oleju (sł),
- sól (słn),
- sok z cytryny (k),
- 500 ml passaty pomidorowej (k),
- kurkuma (g),
- tymianek (g),
- szczypta cukru (sł),
- trzy ząbki czosnku (o),
- bazylia (o),
- łyżka octu balsamicznego (k).
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używamy suszonych drożdży pomijamy ten krok.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej (sł) i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o), lekko posolić (słn). Podsmażyć aż cebulka będzie złota. Dodać passatę (k), szczyptę tymianku (g) i kurkumy (g), bardzo małą szczyptę cukru, rozgniecione ząbki czosnku (o), bazylię (o), szczyptę soli (słn) i łyżkę octu balsamicznego (k). Lekko zredukować.
Do mąki (k) dodać szczyptę kurkumy (g), zaczyn/suszone drożdże (sł), oliwę (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn) i ciepłą wodę (słn). Ciasto dokładnie zagnieść przez około 10 minut i zostawić do podwojenia objętości. Następnie wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, ciasto w lodówce może stać do 3 dni co wpływać będzie na polepszenie jego walorów smakowych.
Porcję ciasta położyć na podsypanym mąką blacie i zaczynając od środka ugniatać palcami, lekko rozciągając, tak aby brzegi pozostały nietknięte. Posmarować sosem i układać ulubione składniki. Piec około 10 minut w maksymalnej temperaturze, blaszkę wstawić na najwyższy poziom i piec pod górną grzałką, pod koniec z dodatkową funkcją grilla aby odpowiednio podpiec ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz