Naleśniki a'la ratatouille według pięciu przemian
Składniki:
- cebula pokrojona w drobną kostkę (o),
- łyżka oleju (sł),
- 4 ząbki czosnku (o),
- sól (słn),
- 2 łyżki octu balsamicznego + łyżeczka(k),
- 4 łyżki wina wytrawnego czerwonego (g),
- marchewka (sł),
- cukinia (sł),
- bakłażan (sł),
- papryka żółta lub zielona (sł),
- 50 g suchej ciecierzycy (słn)
- 250g mięsa mielonego wołowego (sł),
- puszka pomidorów krojonych (k),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (k),
- pęczek koperku (k),
- pieprz (o),
- papryka słodka (sł),
- papryka ostra (o),
- oregano (o),
- bazylia (o),
- rozmaryn (o),
- cząber górski (o),
- tymianek (g),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej (sł) wrzucić pokrojoną paprykę (sł) a następnie cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać łyżeczkę octu balsamicznego (k), szczyptę tymianku (g) i pokrojoną w kostkę marchewkę (sł). Delikatnie podsmażyć i dodać mięso mielone (sł), szczyptę pieprzy (o), szczyptę soli (słn), ocet balsamiczny (k) i czerwone wino (g). Zredukować i odparować alkohol. Dodać pokrojoną cukinię (sł), łyżeczkę oregano (o), bazylii (o) i rozmarynu (o). Dodać wcześniej namoczoną ciecierzycę (słn). Lekko posolić (słn) i dodać krojone pomidory (k). Wsypać szczyptę kurkumy (g), pokrojonego bakłażana (sł), łyżeczkę słodkiej papryki (sł), łyżeczkę cząbru górskiego (o) oraz paprykę ostrą (o). Dosolić do smaku (słn). Gotować około 15-20 minut aby sos zgęstniał. Na koniec dodać posiekany pęczek koperku (k).
W wersji wegetariańskiej pomijamy mięso a w wersji dla dzieci wino.
Naleśniki:
- 200 g mąki pszennej (k),
- szczypta kurkumy (g),
- 2 jajka (sł),
- szklanka mleka (sł),
- szczypta imbiru (o),
- łyżeczka soli (słn).
Przygotowanie:
Mąkę (k) wsypać do miski, dodać szczyptę kurkumy i rozmieszać. Dodać mleko (sł), delikatnie rozrobić i dodać jajka (sł). Gdy ciasto będzie gładkie dodać szczyptę imbiru (o) oraz sól (słn). Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
Komentarze
Prześlij komentarz