Arancini
Co zrobić jeśli zostało nam risotto z poprzedniego dnia? Arancini! Jest szybkie w przygotowaniu i pyszne. Możemy przygotować risotto poprzedniego dni a po powrocie do domu szybko przygotować obiad czy kolację.
Składniki:
Składniki:
- risotto
- mozzarella (k),
- bułka tarta (k),
- mąka pszenna (k),
- 2 jajka (sł),
- 3-4 łyżki mleka (sł),
- sól (słn),
- pieprz (o),
- sok z cytryny (k),
- tymianek (g),
- olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Do risotto (słn - bo na takim smaku zostało zakończone przygotowanie) dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), jajko (sł), pieprz (o), sól (słn). Mozzarellę pokroić w większą kostkę. Jajko (sł) roztrzepać z mlekiem (sł), dodać szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Dłonie zwilżyć wodą, wziąć porcję risotto i uformować kulkę. W środek włożyć kawałek mozzarelli (k) i dokładnie skleić. Kulkę obtoczyć w mące (k), jajku (sł) i bułce (k). Najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu około 3-4 minuty, aż będą złote lub na patelni do zrumienienia z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz