Zupa grzybowa według pięciu przemian
Składniki:
- 2-3 litry wrzątku (g)
- Jedna marchewka (sł)
- Kawałek selera (sł),
- Korzeń pietruszki (sł),
- Kawałek pora (o),
- Pieprz kolorowy ziarnisty (o),
- Sól (słn),
- Sok z cytryny (k),
- 1/4-1/3 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%) (k),
- Kurkuma (g),
- Liść laurowy (g),
- Ziele angielskie (o),
- Koperek (k),
- Cebula (o),
- Łyżka klarowanego masła (sł).
- Natka pietruszki (k),
- 20-30 dag grzybów (sł) świeżych.
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać pokrojoną w mniejsze części marchewkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), parę ziaren pieprzu (o), szczyptę soli (słn), mała szypta kurkumy (g). Gotować około 20-30 minut. Po tym czasie oddzielić wywar od warzyw. Dodać grzyby (sł) - gotować około 15 minut. Następnie dodać mielonego pieprzu (o), soli (słn) do smaku, śmietanę (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g). Zmiksować częściowo lub na gładko. Na koniec dodać podsmażoną na złoto cebulkę (sł).
Podawać samą, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz