Sos grzybowy według pięciu przemian
Grzyby - nie wyobrażam sobie bez nich jesieni i zimy. Ten smak towarzyszy mi od dzieciństwa. W tą jesień wybrałam się na swoje pierwsze grzybobranie i powiem szczerze, smakują jeszcze lepiej. Świerze grzyby mrożę w woreczkach. Część oczywiście suszę na wigilijne uszka. Sos to pyszny dodatek do niedzielnego schabowego, klusek śląskich czy kopytek.
Składniki
Składniki
- 2-3 litry wrzątku (g)
- Jedna marchewka (sł)
- Kawałek selera (sł),
- Korzeń pietruszki (sł),
- Kawałek pora (o),
- Pieprz kolorowy ziarnisty (o),
- Sól (słn),
- Sok z cytryny (k),
- 1/4-1/3 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%) (k),
- Kurkuma (g),
- Liść laurowy (g),
- Ziele angielskie (o),
- Koperek (k),
- Cebula (o),
- Łyżka klarowanego masła (sł).
- Natka pietruszki (k),
- 20-30 dag grzybów (sł) świeżych,
- Dwie łyżki mąki pszennej (k).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać pokrojoną w mniejsze części marchewkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), parę ziaren pieprzu (o), szczyptę soli (słn), mała szczypta kurkumy (g). Gotować około 20-30 minut. Po tym czasie oddzielić wywar od warzyw. Dodać grzyby (sł) - gotować około 15 minut. Następnie dodać mielonego pieprzu (o), soli (słn) do smaku, śmietanę (k) rozrobioną z mąką (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g). Dodać przysmażoną na maśle klarowanym cebulkę (sł).
Komentarze
Prześlij komentarz