Pierożki wonton wg pięciu przemian
Ciasto:
Farsz:
- 150g mąki pszennej (k),
- szczypta kurkumy (g),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- 50g mąki ryżowej (o),
- około 1/4 szklanki ciepłej wody (słn),
- pół łyżeczki soli (słn).
Farsz:
- 30 dag wieprzowiny (sł),
- dwie łyżki octu ryżowego (k),
- szczypta kurkumy (g),
- jedno małe jajko (sł),
- szczypta pieprzu
- świeży imbir (o) bardzo drobno posiekany,
- papryczka chilli (o) drobno posiekana,
- szczypiorek (o) drobno posiekany,
- dwie łyżki sosu sojowego (słn),
- szczypta soli (słn).
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną (k) wsypujemy do miski, dodajemy kurkumę (g), kminek (sł), mąkę ryżową (o), sól (słn) i wodę (słn). Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie i elastyczne.. Następnie odstawiamy żeby odpoczęło około 10 minut.
- Mięso (słn) przekładamy do miseczki i dodajemy ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), papryczkę chilli (o) i imbir (o), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), szczypiorek (o) i pieprz (o).
- Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy kółka na pierożki (kwadraty na koszyczki). Lepimy i gotujemy na parze około 10-15 minut w zależności od grubości ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz