Szybkie tarteletki a' la włoskie smaki
Tarteletki zostały wymyślone bardzo spontanicznie. Wpadli znajomi z pysznym włoskim winem a jak wino to przekąski :) Otworzyłam lodówkę i z tego co miała szybko zrobiłam pyszne przekąski.
Składniki na 12 małych tarteletek:
- około 3/4 opakowania ciasta francuskiego,
- mozzarella,
- szynka parmeńska ( jedno małe opakowanie),
- czarne oliwki ( ok. 80g),
- 3-4 suszone pomidory,
- 12 listków świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron.
Przygotowanie:
Formę na muffiny lekko smaruję olejem z pestek winogron lub oliwą z oliwek. Z ciasta francuskiego wycinam za pomocą szklanki koła (muszą być wystarczające duże żeby pokryły również brzegi formy). Kroję szynkę, oliwki i pomidory w paski lub większą kostkę i po mniej więcej równej ilości dodaję do każdego "koszyczka" z ciasta. Piekę w temperaturze 210-220 stopni. Gdy ciasto zaczyna się rumienić dodaję po listu bazylii na wierzch oraz po plasterku mozzarelli. Gdy mozzarella się roztopi, wyjmuję. Można na koniec jeszcze skropić oliwą.
Wskazówka
Jeśli nie macie formy na muffiny ciasto wystarczy pokroić w równe kwadraty, nałożyć na środek składniki i złożyć w "koszyczki", sakiewki. Po upieczeniu sakiewki będą wyglądać ja na zdjęciach.
Wskazówka
Jeśli nie macie formy na muffiny ciasto wystarczy pokroić w równe kwadraty, nałożyć na środek składniki i złożyć w "koszyczki", sakiewki. Po upieczeniu sakiewki będą wyglądać ja na zdjęciach.
Komentarze
Prześlij komentarz