Kasza kuskus z warzywami
Składniki:
- 100-150g kaszy kuskus (k),
- sok z cytryny (k),
- natka pietruszki (k),
- kurkuma (g),
- tymianek (g),
- wrzątek (g),
- pół mniejszego batata (sł),
- jedna marchewka (sł),
- około 100g szpianku (sł),
- pół mniejszej cukinii (sł),
- pół łyżki oleju (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- pół cebuli (o),
- kawałek papryczki chilli (o),
- pieprz (o),
- szczypta cząbru górskiego (o),
- świeża bazylia (o),
- sól (słn).
Przygotowanie:
Kaszę kuskus (k) umieścić w naczyniu i zalać wrzątkiem (g) około 5mm ponad kaszę.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać batata pokrojonego w mniejszą kostkę (sł), drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę soli (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), małą szczyptę tymianku (g), marchewkę posiekaną w drobną kostkę (sł), papryczkę chilli (o) i szczyptę soli (słn). Całość podsmażyć aż warzywa zmiękną a cebula zrobi się złota. Następnie dodać pół łyżeczki soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), cukinię pokrojoną w mniejszą kostkę (sł), szczyptę cząbru górskiego (o), szczyptę soli (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), kuskus (g). Podgrzewając całość dodać posiekany szpinak (sł), gdy zmięknie i zmniejszy objętość wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy szczyptę pieprzu (o), posiekaną bazylię (o), sól do smaku (słn) i natkę pietruszki (k).
Podawać z grillowanym kurczakiem lub kotletami wegetariańskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz