Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki:

  • około 1,2-1,5 kg dynia (sł),
  • łyżka miodu (sł),
  • dwie łyżki oleju (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • łyżeczka obranego i pokrojonego imbiru świeżego (o),
  • dwa mniejsze ząbki czosnku (o),
  • pieprz (o),
  • około 6 łyżek komosy ryżowej (o),
  • sól (słn),
  • łyżka posiekanego koperku (k),
  • około 3 litry wywaru warzywnego (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Dynie (sł) obrać i usunąć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Dynie polać miodem (sł) oraz łyżką oleju (sł) pięć około 30-40 minut w temperaturze 160℃. 
W garnku o grubym dnie rozgrzać drugą łyżkę oleju (sł) i dodać imbir (o), czosnek (o) i szczyptę soli (słn). Smażyć na małym ogniu aż imbir zmięknie a czosnek będzie lekko złoty. Dodać bulion (k), szczyptę kurkumy (g) oraz dynię (sł). Całość gotować 10 minut a następnie zmiksować. Odstawić ponownie na ogień, dodać komosę ryżową (o) i pół łyżeczki soli (słn), gotować 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać koperek (k), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), większa szczyptę pieprzu (o) oraz sól do smaku (słn).




Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian