Pulpety wołowe w sosie własnym

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego zmielonego (sł),
  • jajko (sł),
  • olej (sł),
  • 1/3 marchewki (sł),
  • 1/3 korzenia pietruszki (sł),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • dwa ziarna ziela angielskiego (o),
  • pół średniej wielkości cebuli (o),
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
  • sól (słn),
  • 350 ml zimnej wody (słn),
  • kajzerka czerstwa (k),
  • łyżka koperku posiekanego (k),
  • mąka (k),
  • liść laurowy (g),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Mięso (sł) przełożyć do miski. Cebulę (o) drobno posiekać i wrzucić do mięsa, następnie dodać większą szczyptę soli (słn), namoczoną kajzerkę (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł) oraz pieprz (o). 
Na patelni rozgrzać olej (sł). Uformowane pulpeciki obtoczyć w mące (k) i podsmażyć z każdej strony. Dodać liść laurowy (g), marchewkę pokrojoną w mniejsze kawałki (sł), korzeń pietruszki (sł), ziele angielskie (o), wodę (słn), połowę koperku (k) i szczyptę kurkumy (g). Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać paprykę słodką (sł), szczyptę pieprzu (o) oraz sól do smaku (słn). Pulpeciki gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę, lekko zwiększyć ogień i gotować aż sos zgęstnieje. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian