Karkówka w sosie cebulowym

Składniki:

  • 500-600 g karkówki wieprzowej (słn),
  • łyżka sosu sojowego (słn),
  • sól (słn),
  • łyżka octu jabłkowego (k),
  • szczypta estragonu (k),
  • liść laurowy (g),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta tymianku (g),
  • pół łyżeczki majeranku (g),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • łyżka mąki ziemniaczanej (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • łyżka masła klarowanego lub bezzapachowego oleju kokosowego (sł),
  • większa szczypta pieprzu (o), 
  • szczypta cząbru górskiego (o),
  • szczypta mielonego ziela angielskiego (o),
  • trzy cebule (o),
  • litr wywaru.
Przygotowanie:
Do miski wlać olej (sł), dodać cząber górski (o), sos sojowy (słn), ocet jabłkowy (k), kurkumę (g), liść laurowy (g), paprykę słodką (sł), pieprz (o), szczyptę soli (słn), estragon (k), tymianek (g), kminek mielony (sł),mąkę ziemniaczaną (sł), ziele angielskie (o) oraz pokrojoną w plastry karkówkę. Mięso zostawić w marynacie na około 2 godziny. 
Na patelni rozgrzać masło lub olej kokosowy (sł), dodać pokrojoną w piórka cebulę (o) oraz szczyptę soli (słn). Dusić na bardzo małym ogniu około 30 minut aż cebula będzie złota. 
Mięso szybko obsmażyć z każdej strony, przełożyć do rondla, garnka rzymskiego lub na dużą patelnię. Dodać usmażoną cebulę, wywar warzywny oraz majeranek. W piekarniku piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, na patelni dusić około 1,5 godziny. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian