Ravioli z kurczakiem i jarmużem


Składniki na farsz:
  • łyżeczka oleju (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • 1/4 małej cebuli (o),
  • 2 ząbki czosnku (o),
  • około 120 g jarmużu (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta papryki ostrej (o),
  • 1/4 łyżeczki soli (słn),
  • 1/4 szklanki wody (słn),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • 1 pierś z kurczaka (k) zmielona,
  • 2 suszone pomidory (k),
  • szczypta kurkumy (g), 
  • szczypta tymianku (g).
Sos serowy:
  • 2 łyżki masła (sł),
  • mała szczypta kminku mielonego (sł),
  • łyżka drobno startej goudy (sł),
  • szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • 30g sera blue cheese (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • około 1/4 łyżeczki soli (słn),
  • około 1/4 szklanki wody (słn),
  • 1 łyżka mąki (k),
  • 1 łyżka śmietany (k), 
  • kurkuma (g).
Ciasto przygotować według przepisu.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), rozgniecione ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), drobno posiekane suszone pomidory (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł). Całość delikatnie podsmażyć a następnie dodać drobno posiekany jarmuż (o) oraz wodę (słn).  Przykryć i dusić około 15-20 minut. po tym czasie odparować resztę wody, dodać zmieloną pierś z kurczaka (k), sok z cytryny (k), małą szczyptę tymianku (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę papryki ostrej (o) oraz sól (słn) do smaku. Odstawić do ostudzenia. 

W rondelku rozpuścić masło (sł), dodać szczyptę gałki muszkatołowej (o), szczyptę soli (słn) oraz mąkę (k). Dokładnie rozmieszać, prażąc mąkę dodawać: szczyptę kurkumy (g), kminek mielony (sł), pieprz (o) oraz stopniowo wodę (słn). Dokładnie rozmieszać aby nie było grudek. Dodać śmietanę (k), szczyptę kurkumy (g), goudę (sł), blue cheese (o) oraz pieprz (o) i sól (słn) do smaku. 

Z ciasta rozwałkować cienki i szeroki pasek. Wyrównać brzegi i końce. Rozciąć na pół wzdłuż. Nałożyć porcję farszu na jedną połowę. Przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie skleić. Następnie wyciąć kwadraty. Gotować około 1-2 minut od wypłynięcia. Podawać z sosem serowym oraz parmezanem. 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian