Kotlety mielone z kurczaka z sosem musztardowym

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka (k),
  • pół małej kajzerki (k),
  • łyżka posiekanego koperku (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • jajko (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta cząbru górskiego (o),
  • większa szczypta soli (słn).
Do sosu:
  • łyżka masła (sł),
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (sł),
  • 1/4 ostrej papryki (o),
  • dwie łyżki mąki ryżowej (o),
  • półtorej łyżeczki ulubionej musztardy (o), ja użyłam sarepskiej
  • sól (słn),
  • wywar warzywny (k), około 1litra
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Mięso z udek kurczaka (k) zmielić, dodać namoczoną kajzerkę (k), połowę kurkumy (g), jajko (sł), paprykę słodką (sł), pieprz (o), cząber górski (o), sól (słn), posiekany koperek (k) i kurkumę (g). Smażyć na małej ilości oleju lub grillu po około 4 minuty z każdej strony. 

W rondelku roztopić masło (sł), dodać make ryżową (o), szczyptę soli (słn) i podsmażyć. Kiedy mąką będzie złota dodać małymi partiami bulion (k), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), musztardę (o), paprykę ostrą (o), sól do smaku (słn) około łyżeczki i koperek (k).




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian