Grillowane kotlety z indyka

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka (o),
  • sól (słn),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • łyżka posiekanego koperku (k),
  • czerstwa bułka (k),
  • kurkuma (g),
  • mała marchewka (sł),
  • około 1/3 szklanki startej cukinii (sł),
  • jajko (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • papryka ostra (o),
  • łyżka posiekanego pora (o),
  • łyżeczka skórki z cytryny (o),
  • pieprz (o).
Przygotowanie:
Do ciepłej wody (słn) wrzucić bułkę (k) i zostawić na 10-15 minut żeby dokładnie się namoczyła.
Do startej cukinii (sł) dodać szczyptę pieprzu (o) i większą szczyptę soli (słn). Odstawić i po 15 minutach odsączyć wodę. 
Do miski dodać mięso (o), szczyptę soli (słn), namoczoną bułkę (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), posiekanego pora (o), szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g). Marchewkę (sł)  obrać i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Następnie dodać skórkę z cytryny (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kminek mielony (sł), paprykę ostrą (o) oraz nasoloną cukinię (słn). Uformować kotleciki i smażyć po około 4 minuty na mocno rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub zwykłej patelni.

Podawane z kuskusem będą idealne na lunch box. 









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian