Kasza kuskus z warzywami

Składniki:

  • 100-150g kaszy kuskus (k),
  • sok z cytryny (k),
  • natka pietruszki (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g),
  • wrzątek (g),
  • pół mniejszego batata (sł),
  • jedna marchewka (sł),
  • około 100g szpianku (sł),
  • pół mniejszej cukinii (sł),
  • pół łyżki oleju (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • pół cebuli (o),
  • kawałek papryczki chilli (o),
  • pieprz (o), 
  • szczypta cząbru górskiego (o),
  • świeża bazylia (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Kaszę kuskus (k) umieścić w naczyniu i zalać wrzątkiem (g) około 5mm ponad kaszę.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać batata pokrojonego w mniejszą kostkę (sł), drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę soli (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), małą szczyptę tymianku (g), marchewkę posiekaną w drobną kostkę (sł), papryczkę chilli (o) i szczyptę soli (słn). Całość podsmażyć aż warzywa zmiękną a cebula zrobi się złota. Następnie dodać pół łyżeczki soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), cukinię pokrojoną w mniejszą kostkę (sł), szczyptę cząbru górskiego (o), szczyptę soli (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), kuskus (g). Podgrzewając całość dodać posiekany szpinak (sł), gdy zmięknie i zmniejszy objętość wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy szczyptę pieprzu (o), posiekaną bazylię (o), sól do smaku (słn) i natkę pietruszki (k). 
Podawać z grillowanym kurczakiem lub kotletami wegetariańskimi.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian