Zupa krem z zielonych szparagów

Składniki:

  • 500g szparagów (sł),
  • pieprz (o),
  • papryka ostra (o),
  • sól (słn),
  • wywar  (k),
  • koperek (k),
  • łyżka śmietany (k),
  • tymianek (g),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Szparagom usunąć zdrewniałe końcówki. Odciąć łodygi.
Przygotować wywar według przepisu. Dodać szczyptę tymianku (g), łodygi szparagów (sł) i gotować około 5-7 minut aż łodygi będą miękkie. Następnie zupę dokładnie zmiksować, dodać szczyptę papryki ostrej (o), pieprz (o) i sól do smaku (słn), Wrzucić posiekany koperek (k) i szczyptę kurkumy (g). Zahartować zupą łyżkę lub dwie śmietany, dodać do zupy i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Górne części szparagów, które wcześniej odcięliśmy zgrillować i podawać z zupą.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian