Dim sum z kurczakiem i grzybami

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka (k),
  • kurkuma (g),
  • pół marchewki (sł),
  • jajko (sł),
  • grzyby shitake lub mun (sł),
  • papryczka chilli (o),
  • kawałek kapusty pekińskiej (o),
  • kawałek imbiru (o),
  • szczypiorek (o),
  • dwie łyżki sosu sojowego (słn),
  • sól (słn),
  • dwie łyżki octu ryżowego (k),
  • ciasto na pierożki.
Przygotowanie:
Z udek zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki. Wrzucić mięso (k) do rozdrabniacza, lekko zmielić. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g) i delikatnie zmiksować. Dodać namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł) i rozdrobnić. Mięso przełożyć do miski i następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (o), połowę sosu sojowego (sł), połowę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekany imbir (o) i szczypiorek (o), resztę sosu sojowego (słn), resztę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę (sł), drobno posiekaną kapustę pekińską (o), sól do smaku (słn).
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła, na środek nałożyć farsz i uformować sakiewki. 
Gotować na parze około 15 minut. 







Share:

0 komentarze