Pierogi dyniowe z farszem z indyka i szpinaku w sosie kurkowym


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 0,5 szklankę mąki 650 oraz 1 szklanki mąki 1850),
  • puree z 0,5 pieczonej dyni piżmowej (moja połówka miała 400 g),
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu i soli,
  • szczypta kurkumy,
  • 0,25 szklanki wody,
  • ewentualnie 1-3 łyżki wody.
Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 0,25 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 małej cebuli,
  • sól,
  • pieprz.
Składniki na sos kurkowy:
  • 200 g kurek,
  • 1 szalotka,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 165 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • szczypta kurkumy, 
  • sól i pieprz.

Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1x1 cm. Przełóż na blaszkę do pieczenia, polej olejem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dynię pozostaw do wystudzenia, dodaj 0,5 szklanki wody i zblenduj na gładko.

Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Pozostaw na 10 minut, przemieszaj i pozostałe zabrudzenia oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym. 

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mięso. Smaż aż mięso będzie zrumienione. Dodaj szczyptę soli, sok z cytryny, szczyptę kurkumy oraz szpinak. Delikatnie duś i przypraw dużą szczyptą pieprzu, soli i dolej bulion warzywny. Duś aż szpinak się rozmrozi. Farsz zblenduj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż drobno posiekaną szalotkę i dodaj kurki. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj dużą szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj śmietanę 18%, natkę pietruszki, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, śmietankę 30% oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut aż sos będzie gęsty. 

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę kurkumy, puree dyniowe, szczyptę pieprzu, sporą szczyptę soli i zagnieć ciasto. Jeśli ciężko się łączy dodaj odrobinę wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez 2-3 minuty. Odstaw aby odpoczęło na 5 minut. 

Ulep pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek, gotuj 1-1,5 minuty od wypłynięcia (nie dopuszczaj do wrzenia). Ugotowane pierogi wykładaj na talerz lub tackę posmarowaną olejem, układaj pierogi tak aby się nie stykały. Ostudź przez 2 minuty i nakładaj na talerz. 
Pierogi polej sosem kurkowym.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian