Makaron z kurkami w sosie śmetanowym



 


Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 200 g kurek,
  • 1 szalotka,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 165 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • szczypta kurkumy, 
  • sól i pieprz,
  • parmezan. 
Przygotowanie:

Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Pozostaw na 10 minut, przemieszaj i pozostałe zabrudzenia oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym. 

Makaron ugotuj al'dente.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną szalotkę i dodaj kurki. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj dużą szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj śmietanę 18%, natkę pietruszki, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, śmietankę 30%, oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Do sosu dodaj 1 łyżeczkę parmezanu, szczyptę soli i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj.

Podawaj z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian