Placki cukiniowe

 


Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 1 jajko,
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj, a ziemniaki oczyść ze skórki i ewentualnych niedoskonałości. Połowę cukinii zetrzyj na tarce o małych oczkach, drugą połowę cukinii oraz ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
Do startych warzyw dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie odlej cały płyn z warzyw. 
Do masy dodaj mąkę, koperek, kurkumę, paprykę słodką oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu po około 3 minuty z każdej strony.

Placki możesz podawać z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym, sosem tzatziki czy z gulaszem.


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian