Makaron z kozim serem i szparagami

 Składniki (na 6 porcji):

  • 250 g szparagów,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek, 
  • szczypta papryki słodkiej,
  • dwie szalotki, 
  • papryczka chilli (ilość według preferencji),
  • parmezan,
  • pieprz, 
  • sól, 
  • 300 g makaronu papardelle, 
  • 200 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 150 g sera koziego "do smarowania",
  • kurkuma. 
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu delikatnie podsmażyć aż zmięknie. Dodać sok z cytryny i odrobinkę kurkumy.
Szparagi umyć, usunąć twarde końce i pokroić w plasterki. Pozostawić główki całe. Plasterki dodać na patelnię.
Szalotkę ze szparagami smażyć na małym ogniu 5 minut.
Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę pieprzu i soli, śmietanę i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać główki szparagów i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli i na najmniejszym możliwym ogniu. 
Do ugotowanego makaronu dodać sos, całość dokładnie wymieszać. 
Podawać posypane parmezanem.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian