Lemoniada arbuzowa



Lemoniada to jeden z najbardziej orzeźwiających napojów. Klasyczna lemoniada składa się z wody, soku z cytryny, soku z limonki, mięty, syropu cukrowego oraz lodu. Jednak jak każdy przepis, tak samo przepis na lemoniadę, został zmodyfikowany. Jedną z tych modyfikacji jest lemoniada arbuzowa. Sam arbuz jest bardzo zdrowym owocem, także jego pestki są bogate w związki odżywcze. Jest on źródłem likopenu, dzięki czemu wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, ogranicza sztywność tętnic, zmniejsza intensywność powstawania płytek miażdżycowych, pomaga obniżyć ciśnienie, a także łagodzi objawy astmy i infekcji przechodzących z kaszlem. Ponieważ zawiera aż 93% wody oraz wysoką zawartość potasu a niską sodu reguluje gospodarkę elektrolitową. W upalne dni świetnie gasi pragnienie, chroni przed wystąpieniem udaru słonecznego i zmniejsza drażliwość. Po arbuza powinny sięgać również osoby aktywne fizycznie i uprawiające sport, ponieważ fitoskładniki zawarte w arbuzie przyspieszają regenerację mięśni po wysiłki fizycznym, cytrulina zmniejsza zmęczenie i pomaga w usuwaniu kwasu mlekowego z mięśni. Miąższ arbuza zawiera również sporo witaminy C. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport, wspomagają regenerację mięśni wpływając tym samym na polepszenie ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej. Ponadto wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne czy przeciwbólowe.

Lemoniada perfekcyjnie gasi pragnienie, daje uczucie wewnętrznego chłodu i smakuje świetnie. Arbuzowa lemoniada będzie świetnie pasować do grilla, możesz ją wziąć na piknik czy też popijać
w ciągu dnia do ulubionych dań. Lemoniada może być bazą do stworzenia arbuzowego mojito. 


Składniki: 

  • około 500 g miąższu z arbuza,
  • 1,25 l wody,
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • sok z 1 soczystej cytryny,
  • około 10 średnich listków mięty,
  • szczypta soli niejodowanej,
  • kostki lodu i listki mięty do ozdoby. 
Przygotowanie:
Miąższ przełóż do miski lub naczynia blendera. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie zblenduj. 
Lemoniadę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej smakuje schłodzona całą noc. 
Podawaj z kostkami lody i świeżymi listkami mięty. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian