Pełnoziarniste ciasto marchewkowe


Liczba porcji: 16

Energia: 228 kcal

Indeks glikemiczny: 63

Ładunek glikemiczny: 169


Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista 195 g (1,5 szklanki),
  • olej rzepakowy 125 ml (0,5 szklanki),
  • cukier/ksylitol 100 g (0,5 szklanki),
  • jaja 2 sztuki,
  • marchew 140 g (2 średnie),
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
  • serek śmietankowy 200 g,
  • masło 100 g (0,5 kostki),
  • cukier puder 3 łyżki.
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej piany. Ja miksuję minim 5 minut, a najlepiej 10 minut na średnich obrotach. 
Do ubitych jajek małym strumieniem dodaj olej, wciąż miksuj. Masa powinna zacząć przypominać majonez. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i startą marchewkę. 
Całość dokładnie zmiksuj i partiami dodawaj mąkę aby nie powstały grudki i dobrze się rozmieszała. 
Gdy ciasto będzie już gładkie przelej do formy do pieczenia, ja użyłam kwadratową sylikonową o bokach 21 cm. 
Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. 

Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, przez około 5 minut. Następnie dodaj serek i miksuj kolejne 5 minut. 

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekrój je na pół, przełóż ponownie do formy spód, wyłóż 3/4 masy i rozsmaruj. Przykryj wierzchem i rozsmaruj pozostałą masę. 

Ciasto schłodź w lodówce przez 30-40 minut. 

Dla porównania porcja ciasta przygotowane z takiej samej ilości składników ale z mąki pszennej tortowej posiada 232 kcal, IG wynosi 75, a ŁG 228.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian