Spaghetti z kozim serem i dynią piżmową

 Składniki (na 6 porcji):

  • 400-500 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę  około 1 cm x 1 cm,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek, 
  • szczypta papryki słodkiej,
  • dwie szalotki, 
  • papryczka chilli (ilość według preferencji),
  • szczypta imbiru w proszku, 
  • parmezan,
  • pieprz, 
  • sól, 
  • 300 g makaronu spaghetti, 
  • 200 g śmietany 18%,
  • natka pietruszki, 
  • 150 g sera koziego "do smarowania",
  • kurkuma. 
Przygotowanie:
Pokrojoną dynie przełożyć do brytfanki, dodać łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę imbiru i większą szczyptę soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-40 minut. 
Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu podsmażyć aż będzie złota. Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę soli, śmietanę, pół łyżki posiekanej natki pietruszki i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać 3/4 upieczonej dyni i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli i na najmniejszym możliwym ogniu. Resztę dyni włożyć ponownie do piekarnika, podwyższyć temperaturę do 180-200 stopni i podpiec aż będzie mocniej zrumieniona i lekko chrupiąca z zewnątrz. 
Do ugotowanego makaronu dodać sos, całość dokładnie wymieszać. 
Podawać posypane parmezanem i upieczoną dynią. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian