Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 400g ogórków kiszonych (k),
  • łyżka koperku posiekanego  (k),
  • łyżka natki pietruszki posiekanej (k),
  • 3 łodygi natki pietruszki (k),
  • łodyga selera (k) (jeśli nie mamy pomijamy),
  • 150g śmietany 18% (k),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • kminek mielony (sł),
  • 4 marchewki mniejsze (sł),
  • 2 pietruszki (sł),
  • 1/3 selera (sł),
  • 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę (sł),
  • pieprz (o),
  • 3 ziarna ziela angielskiego (o),
  • skrzydło z indyka (o) (w wersji wegetariańskiej pomijamy)
  • sól (słn),
  • 3l zimnej wody (sł).

Przygotowanie:
Do dużego garczka włożyć skrzydło z indyka (o) i zalać 3l zimnej wody, dodać łodygi natki (k), liść laurowy (g), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł) oraz ziele angielskie (o). Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Następnie dodać pół łyżki soli (słn), starte ogórki kiszone (k), szczyptę kurkumy (g), startą marchewkę (sł), pietruszkę (sł) oraz selera (sł) - gotować około 20 minut i dodać pokrojone ziemniaki (sł), 1/3 łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), posiekany koperek i pietruszkę (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł). Gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać pieprzu (o) oraz soli (słn) do smaku i zaprawić śmietaną (k). Obrać skrzydło z mięsa i dodać zupy.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian