Nuggetsy z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (k),
  • 200 ml kefiru lub maślanki (k),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta tymianku (g),
  • szczypta rozmarynu (g),
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (sł),
  • łyżeczka papryki słodkiej (sł),
  • szczypta cynamonu mielonego (sł),
  • jajko (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • około 100 g płatków kukurydzianych (sł),
  • większa szczypta pieprzu (o),
  • szczypta pieprzu cayenne (o),
  • szczypta oregano (o),
  • szczypta kozieradki (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Do miski wlać kefir lub maślankę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), pieprz (o), szczyptę soli (słn), mąkę (k), tymianek (g), paprykę słodką (sł), pieprz cayenne (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), rozmaryn (g), kminek (sł), oregano (o), kozieradkę (o), szczyptę soli (słn), pokrojonego kurczaka w paski (k) ,szczyptę kurkumy (g) oraz szczyptę cynamonu (sł). Ciasto musi być bardzo gęste. Najlepiej zostawić kurczaka w cieście około godziny, dzięki temu będzie bardzo soczysty. Płatki kukurydziane rozdrobnić, w zależności od upodobania, bardziej lub mniej. Cząstki kurczaka obtoczyć w płatkach. Nuggetsy można smażyć lub upiec w piekarniku lekko skrapiając olejem w temperaturze 240 stopni przez około 20-30 minut. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian