Jesienna szarlotka

Składniki na ciasto:

  • 100g płatków owsianych (o),
  • Szczypta soli (słn),
  • 350g mąki pszennej (k) można użyć z pełnego przemiału lub białej,
  • Łyżka śmietany (k),
  • Szczypta kurkumy (g),
  • Żółtko (sł),
  • Dwie łyżki brązowego cukru (sł) lub innego ulubionego słodzika,
  • Cztery łyżki oleju kokosowego (sł). 
Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek (sł),
  • Łyżeczka cynamonu (sł),
  • Dwie łyżeczki miodu (sł),
  • 1/3 łyżeczki goździków mielonych (o),
  • Szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • Szczypta imbiru (o),
  • Szczypta kardamonu (o),
  • Szczypta soli (słn),
  • Łyżeczka soku z cytryny (k),
  • Mała szczypta szafranu (g).
Przygotowanie:
Płatki owsiane (o) zmielić, dodać szczyptę soli (słn), mąkę (k), śmietanę (k), kurkumę (g), cukier (sł), żółtko(sł) oraz olej kokosowy (sł). Po dodaniu każdego składnika przemieszać. Szybko nożem zrobić kruszonkę lub można użyć robota kuchennego, 2/3 kruszonki wsypać do woreczka foliowego i połączyć w kulkę a następnie schować do lodówki. Pozostałą część kruszonki pozostawić w takiej formie i również włożyć do lodówki.
Jabłka (sł) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i pokroić na średniej grubości plastry. Dodać cynamon (sł), goździki (o), gałkę muszkatołową (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szafran (g), miód (sł), imbir mielony (o) oraz kardamon (o), po dodaniu każdego składnika zamieszać. Całość dokładnie połączyć.
Blachę wielkości około 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na dnie blachy za pomocą ręki. Wysypać jabłka a następnie wysypać na wierzch kruszonkę. Piec w temperaturze 150℃ przez około 45 minut.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian