Pizza z jarmużem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 650 (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • około 1/3 łyżeczki cukru (sł),
  • dwie łyżki oliwy (sł),
  • 30 g drożdży (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • około pół łyżeczki soli (słn),
  • 150 ml ciepłej wody (maks 60 stopni) (słn).
Składniki na sos pomidorowy:
  • łyżeczka oliwy (sł),
  • jedna szalotka (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • sól (słn),
  • łyżka octu balsamicznego (k),
  • puszka krojonych lub całych pomidorów (k),
  • dwie łyżki czerwonego wina (g),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • oregano (o).
Składniki do pizzy:
  • mozzarella (można pominąć),
  • pieczarki,
  • jarmuż,
  • czerwona cebula.
  • około 100 g sera feta lub sałatkowego typu greckiego.
Przygotowanie:
     W rondelku rozgrzać oliwę (sł), dodać posiekaną szalotkę (o) oraz lekko rozgnieciony ząbek czosnku (o). Lekko posolić (słn) i podsmażyć na bardzo małym ogniu aż szalotka będzie złota. Następnie dodać pomidory (k), ocet balsamiczny (k), czerwone wino (g), paprykę słodką (sł) i większą szczyptę oregano (o). Gotować na bardzo małym ogniu minimum godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Następnie zmiksować i jeśli jest jeszcze płynny gotować dalej aż będzie gęsty.
     Do miski dodać mąkę (k), kurkumę (g), oliwę (sł), drożdże (sł), cukier (sł), imbir (o) oraz sól (słn) całość dokładnie połączyć w kruszonkę i stopniowo dodawać wodę (słn). Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być miękkie i lekko klejące się do ręki. Zagniatać około 5-10 minut podsypując delikatnie mąką jedynie na początku. Włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
      Ser feta lub typu greckiego pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski z wodą.
      W garnku lub na głębszej patelni zagotować wodę (g), dodać szczyptę cukru (sł). Przygotować miskę z bardzo zimną wodą (słn) i dodać łyżeczkę soku z cytryny (k). Przygotować jarmuż, umyć, usunąć łodygi i pokroić. Wrzucać na wrzątek, gotować minutę i po wyłowieniu przełożyć do miski z zimną wodą. Następnie odcedzić i jeszcze raz przelać zimną wodą. 
      Pieczarki pokroić, cebulę posiekać w piórka. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
      Ciasto podzielić na 8 części ( wyjdą pizze wielkości około 20-24 cm), uformować w placek, przełożyć na blachę, patelnię żeliwną lub jeśli pieczemy na kamieniu do pizzy zostawić na blacie. Ciasto posmarować około łyżką sosu pomidorowego, położyć kawałki mozzarelli, pieczarki, jarmuż, ser feta i cebulę. Pizzę piec około 10-15 minut na najniższym poziomie z włączoną dolnią grzałką lub termoobiegiem z dolną grzałką. Do podania można dodać świeże pomidory koktajlowe.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian