Gofry śniadaniowe z szarpanym kurczakiem i jarmużem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 260 g mąki,
  • 200 g wody,
  • 130 g oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta pieprzu,
  • ser żółty,
  • jarmuż,
  • kurczak, np z tego przepisu,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypiorek,
  • kiełki.
  • pół cebuli lub jedna mała,
  • ząbek czosnku,
  • sok z cytryny.
Przygotowanie:
Do miski dodać mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia oraz pieprz. Jajka podzielić na żółtka i białka, żółtka dodać do mąki. Całość zmiksować. Białka ubić na sztywno z solą i partiami dodawać do ciasta. Następnie dodać łyżkę posiekanego koperku i dwie łyżki startego sera żółtego. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy około 5 minut. 
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, lekko podsmażyć i dodać jarmuż. Lekko posilić i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Dusić na małym ogniu aż jarmuż zmięknie. 
Na upieczonych gofrach wysypać ser żółty, położyć kawałki kurczaka, jarmuż, pomidorki, kiełki i jeszcze odrobinę sera, położyć drugiego gofra i zapiec w gofrownicy następne 5 minut. 




Share:

0 komentarze