Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:

  • 600 g brzoskwiń (sł),
  • pół łyżki cukru lub miodu (sł),
  • imbir mielony (o),
  • świeża mięta (o),
  • 1,5 litra wody mineralnej (sł),
  • jedna cytryna (k).
Przygotowanie:
Brzoskwinie (sł) dokładnie umyć, jedną odłożyć a resztę pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dodać szczyptę imbiru (o), około pół szklanki wody (sł) oraz sok z połowy cytryny (k). Całość gotować na małym ogniu aż brzoskwinie będą miękkie (aż będą się rozpadać). Jeśli dajemy cukier to dodajemy do jeszcze ciepłych brzoskwiń, gotujemy 5 minut i następnie miksujemy, jeśli dodajemy miód miksujemy ciepłe brzoskwinie i gdy trochę przestygną dodajemy miód (nigdy do wrzątku). Następnie dodajemy szczyptę imbiru (o) i resztę wody (słn). Całość przelać do dzbanka, dodać plasterki cytryny z drugiej połowy cytryny (k) oraz pokrojoną w półplasterki brzoskwinię (sł). Można dodać również parę listków świeżej mięty (o).





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian