Bezglutenowa enchilada

Składniki:

  • liść laurowy (g),
  • kurkuma (g),
  • rozmaryn (g),
  • ser żółty bezlaktozowy (sł),
  • średniej wielkości cukinia (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • papryka ostra (o),
  • ziele angielskie (o),
  • kumin (o),
  • pieprz kolorowy mielony (o),
  • kolendra (o),
  • sól (słn),
  • estragon (k),
  • łyżka przecieru pomidorowego (k),
  • 2 piersi z kurczaka (k),

Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony (sł), ziele angielskie (o), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), piersi z kurczaka (k), liść laurowy (g) i pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować na małym ogniu około 30-40 minut w zależności od wielkości filetów. Następnie wyjąć kurczaka z wody i widelcem rozdzielić mięso na "wiórka". Na patelni rozgrzać około pół łyżki oleju (sł), dodać kurczaka (sł), szczyptę kuminu (o), szczyptę kolendry (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g) i rozmarynu (g), 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) i przecier pomidorowy (k). Lekko podsmażyć
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, za pomocą noża lub obieraczki. Aby były elastyczne i łatwo się zwijały podpiec na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
Na całej długości plastrach cukinii położyć mięso, posypać serem żółtym i zwinąć w roladki.
Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim przez około 20-40 minut






Share:

1 komentarze

  1. Takie potrawy to właśnie moje smaki! Zrobię dzisiaj na kolację. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń