Gnocchi z ricotty z pesto bazyliowym

Składniki na gnocchi:

  • 200 g ricotty (sł),
  • jedno jajko (sł),
  • 1 kg ziemniaków (sł),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • szklanka mąki (k),
  • wrzątek (g),
  • kurkuma (g).
Składniki na pesto:

  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy (sł),
  • szklanka świeżych liści bazylii (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • dwa ząbki czosnku (o),
  • łyżka parmezanu (o),
  • sól (słn),
  • łyżka natki pietruszki (k).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) wrzucić pokrojone w równą, większą kostkę ziemniaki (sł). Dodać płaską łyżkę soli (słn) i gotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmielić w maszynce (można również jeszcze gorące dokładnie zgnieść tłuczkiem i zostawić do wystygnięcia). Dodać mąkę (k) (lekko przemieszać po każdym dodanym składniku), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), ricottę (sł), szczyptę pieprzu (o) i około 1/4 łyżeczki soli (słn). Całość dokładnie wyrobić, z porcji ciasta uformować wałek i kroić jak kopytka. Dla ułatwienia formowania podsypywać mąką. 
Gotować w gotującej się wodzie (g) z dodatkiem szczypty kminku (sł), imbiru (o), łyżeczki soli (słn) do momentu wypłynięcia i wyciągnąć łyżką cedzakową.

Do rozdrabniacza wlać olej lub oliwę (sł), dodać bazylię (o) (lekko rozdrabiać po dodaniu każdego składnika), rozgnieciony czosnek (o) (można również wcześniej upiec czosnek w piekarniku lub lekko poddusić na patelni), parmezan (o), szczyptę soli (słn) oraz natkę pietruszki (k). Całość miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Gnocchi zmieszać z pesto i podawać. Do podania można dodać prosciutto, "surowe" lub podsmażone.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian