Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti (k),
  • 150g boczku lub szynki wędzonej lub długo dojrzewającej (g),
  • szczypta kurkumy (g), 
  • 4 żółtka (sł),
  • większa szczypta pieprzu (o),
  • mały ząbek czosnku (o), 
  • 40g parmezanu tartego (o),
  • łyżka posiekanej bazylii (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Zagotować wodę (g) w dużym garnku, dodać nie pełną łyżkę soli (słn) i makaron (k). Gotować aż będzie al dente.
W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać boczek lub szynkę (g), rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku (o) i małą szczyptę soli (słn). Całość podsmażyć.
W misce lub wysokim płaskim naczyniu połączyć żółtka (sł) ze szczyptą pieprzu (o), bazylią (o), parmezanem (o) oraz większą szczyptą soli (sł).
Kiedy makaron będzie ugotowany, nie odcedzam, wyciągam za pomocą szczypców kuchennych  nie odsączając mocno z wody i dodaję do miski z jajkami. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie bardzo gęsty dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian