Ombre tort tiramisu

Składniki:

  • 6 jajek L,
  • 180g cukru + 3 łyżki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g mąki pszennej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 400g śmietany 30%,
  • 250g sera mascarpone,
  • kakao,
  • 200ml mocnej kawy,
  • pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie (około 50ml).
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do żółtek dodać 180g cukru oraz proszek do pieczenia i dokładnie ubić aż masa będzie prawie biała. Dodać w trzech partiach białka do żółtek dokładnie i delikatnie mieszając. Mąkę przesiać i również dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wylać 1/3 masy do tortownicy o średnicy 21cm. Piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do reszty ciasta dodać 2-3 łyżki kakao, wylać na tortownicę po upieczeniu poprzedniego biszkoptu i piec tak samo. Do pozostałej masy dodać również 2-3 łyżki kakao i powtórzyć czynność jak poprzednio.
Śmietankę 30% ubić z dodatkiem 3 łyżek cukru. Następnie dodać mascarpone i dokładnie ubić, delikatną stróżką dodawać żelatynę. Wstawić do lodówki do czasu aż biszkopty wystygną. 
Biszkopty nasączyć kawą i przełożyć 4-5 łyżkami masy. Posmarować boki oraz wierzch z reszty masy zrobić dekoracje na wierzchu oraz posypać kakao. 





Komentarze

  1. Wow, cudowny! Kocham tiramisu :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian