Kotlety brokułowe z kaszą bulgur i miętą

Składniki na około 16 kotletów:

  • 500g brokuła (sł),
  • 2 jajka (sł),
  • mleko (sł),
  • olej (sł),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • pieprz (o),
  • szczypta papryki ostrej (o),
  • pół łyżeczki suszonej mięty lub łyżka świeżej (o),
  • 100g sera Lazur niebieskiego (o),
  • szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • sól (słn),
  • łyżeczka koperku (k),
  • sok z cytryny (k),
  • mąka (k),
  • bułka tarta (k),
  • 100g bulguru (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie;
Zagotować wodę (g), dodać pokrojone brokuły (sł) (odciąć i podzielić na takiej samej wielkości różyczki i pociąć twardsze części),dodać pół łyżeczki soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k). Gotować około 4-5 minut aż będą al dente. Odcedzić i mocno przelać bardzo zimną wodą. Odstawić do ostudzenia. 
Kaszę opłukać. Do garczka ze szklanką wody (słn) (250ml) dodać kaszę (k), łyżeczkę oleju (sł) i pół łyżeczki soli (słn). Łagodnie doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 7 minut. Następnie wyłączyć ogień i zostawić kaszę pod przykryciem aż wchłonie resztę wody. Zostawić aż ostygnie. 
Brokuły posiekać nożem tak żeby kawałki były różnej wielkości. Przełożyć do miski. Dodać szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), kminek mielony (sł), miętę (o), 1/4 łyżeczkę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), jajka (sł), paprykę ostrą (o), szczyptę soli (słn), ugotowany bulgur (słn) i dwie łyżki bułki tartej (k).
Uformować kotleciki, jeśli się rozpadają należy dodać jeszcze bułki tartej. Panierować w mące, mleku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony.
W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju (sł), dodać szczyptę gałki muszkatołowej (o), szczyptę soli (słn) i łyżkę mąki (k). Podsmażyć na złoto. Dodać pół szklanki mleka (sł), ser pokrojony w kostkę (o), szczyptę pieprzu (o) i sól do smaku (słn).
Do przygotowania używam mleka bezlaktozowego, w sosie mleko można zastąpić bulionem warzywnym. Do środka kotlecików można dodać mozzarelli. Zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych i upiec w piekarniku przez 20 minut w 220 stopniach na kratce.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian