Zupa kitri

Składniki:

  • 3,5l wrzątku (g),
  • kurkuma (g),
  • majeranek (g),
  • liść laurowy (g),
  • łyżka oleju (sł),
  • jedna średniej wielkości marchewka (sł),
  • pół szklanki groszku mrożonego (sł),
  • pół mniejszej cukinii (sł),
  • pół kalafiora lub około 200g mrożonego (sł),
  • około 200g fasolki szparagowej (sł),
  • 2-3 ziemniaki (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • kumin (o),
  • pieprz (o),
  • papryka ostra (o),
  • ziele angielskie (o),
  • półtorej łyżki mąki ryżowej (o),
  • imbir mielony (o),
  • pół szklanki brązowego ryżu (o),
  • sól (słn),
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (słn),
  • dwa pomidory (k),
  • estragon (k).
Przygotowanie:
Wodę zagotować (g), dodać pokrojoną marchewkę w kostkę (sł) oraz ziemniaki (sł), wsypać ryż (o), dodać pół łyżeczki soli (słn), szczyptę estragonu (k), liść laurowy (g), groszek mrożony (sł), szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn). Pomidory (k) sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać do zupy. Następnie dodać szczyptę majeranku (g), kalafiora (sł), fasolkę szparagową (sł), szczyptę pieprzu (o), soczewicę (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g), około 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę papryki ostrej (o). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł) dodać szczyptę papryki słodkiej (sł), około 1/3 łyżeczki kuminu (o) oraz mąkę ryżową (o). Całość podsmażyć, dodawać stopniowo płyn z zupy i gdy już będzie dokładnie rozmieszane przelać do całości zupy. Zagotować i dosolić do smaku (słn).





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian