Zapiekana (pół)bagietka

Pomysł na szybką kolację dosłownie z tego co znalazłam w lodówce. Oczywiście wymyślony na poczekaniu, przy możliwości spędzenia w kuchni parę chwil ale zaspokajający głód na dłużej. Przepis daje dużą dowolność wyboru składników co opiszę na końcu.

Składniki:

  • bagietka lub pół bagietka (k),
  • parę kropli soku z cytryny (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • garść szpinaku (sł),
  • jajko (sł),
  • olej (sł),
  • łyżka mleka (sł),
  • parę plasterków lub mały kawałek sera żółtego (sł),
  • pieprz (o),
  • pół małej cebuli (o),
  • cząber górki (o),
  • sól (słn),
  • trzy plasterki boczku surowego (słn).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o) oraz boczek pokrojony w drobną kostkę (słn). Całość podsmażyć aż boczek się zrumieni i cebulką będzie złota. Odstawić do ostudzenia. 
W tym czasie do miseczki dodać jajko (sł), łyżkę mleka (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), drobno pokrojony ser żółty (sł) oraz szpinak (sł), szczyptę cząbru górskiego (o) oraz boczek z cebulką.
Bagietkę obkroić na około, następnie wyciąć paski wzdłuż bagietki oraz w poprzek. Delikatnie posmarować z wierzchu olejem (sł), lekko oprószyć cząbrem górskim (o) i między powstałe kwadraciki łyżką lub łyżeczką włożyć farsz. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 7-10 minut.
Boczek można zastąpić chorizo, salami lub pieczonym albo gotowanym kurczakiem, szpinak jarmużem a ser żółty mozzarellą lub cheddarem (można również dodać mieszankę serów). 



.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian