Warkocz drożdżowy z porem i suszonymi pomidorami

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki + dwie łyżki,
  • 40g drożdży,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka, 
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 3 żółtka,
  • białka,
  • sezam.
Składniki na farsz
  • jeden por,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta bazylii,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta papryki słodkiej.
Przygotowanie:
Jeśli mamy maszynę do wypieku chleba wrzucamy wszystkie składniki na ciasto do pojemnika (mąkę najlepiej przesiać), ustawiamy program do wyrabiania ciasta i czekamy aż ciasto będzie gotowe.
Jeśli nie mamy takiej maszyny działamy następująco. Do mleka dodajemy cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, olej, sól i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie zagniatamy i dokładnie wyrabiamy około 20-30 minut. Można również posłużyć się mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekanego pora, dodajemy sól i smażymy aż por będzie zrumieniony. Następnie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, szczyptę kurkumy, szczyptę papryki słodkiej, pieprz i bazylię. Odstawiamy do ostygnięcia,
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich wałek a następnie rozwałkowujemy go na szerokość. Nakładamy 1/3 farszu z pora i dokładnie zamykamy ponownie formując wałek. Tak postępujemy również z dwoma pozostałymi częściami. Następnie układamy je obok siebie i dokładnie sklejamy z jednej strony, pleciemy warkocz i sklejamy druki koniec. Smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 20 minutach. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian