Naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego (sł),
  • 2 jajka (sł),
  • pół łyżeczki cynamonu (sł),
  • około 1/4 szklanki cukru (sł),
  • pół gwiazdki anyżu (o),
  • szczyptę goździków mielonych (o) lub 2-3 całe goździki,
  • mała szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • szczypta kardamonu (o),
  • szczypta imbiru (o),
  • dwie łyż
  • ki wody (słn),
  • szczypta soli (słn),
  • 5 jabłek średniej wielkości (k),
  • pół szklanki mąki (k),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko (sł) i dodać jajka (sł). Zacząć miksować i w między czasie dodać szczyptę imbiru (o) oraz szczyptę soli (słn). Mąkę (k) dodawać partiami. Na końcu dodać szczyptę Miksować jeszcze około 3-5 minut. Rozgrzać patelnie, posmarować lekko olejem i smażyć na średnim ogniu aż będą złote.
Lekko rozgrzać drugą patelnię. Jabłka (k) obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać szczyptę kurkumy (g), cynamon (sł), anyż (o), goździki (o), gałkę muszkatołową (o), kardamon (o), wodę (słn), sok z cytryny (k) oraz cukier (sł). Ustawić średniej wielkości ogień i smażyć aż cukier zmieni się w karmel.
Zwinąć naleśniki i delikatnie jeszcze podsmażyć.  
W wersji, której nie będą jeść dzieci można dodać do jabłek kieliszek whisky lub rumu przed dodaniem cukru i podpalić. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian