Tradycyjna zupa pomidorowa

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody (sł),
  • sól (słn),
  • puszka krojonych pomidorów (k),
  • okoły łyżki kwaśnej śmietany (k),
  • pęczek natki pietruszki (k),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • trzy marchewki (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • pietruszka (sł),
  • kawałek selera (sł),
  • około 1/3 średniej wielkości pora (o),
  • dwa ziela angielskie (o),
  • skrzydło z indyka (o),
  • pieprz (o).
Przygotowanie:
Około 3 litra zimnej wody (słn) przelać do garczka i postawić na małym ogniu. Dodać parę łodyżek natki pietruszki (k), liść laurowy (g), marchewki (sł) obrane i pokrojone na 3 lub 4 części, skrzydło z indyka, łyżeczkę soli (słn), parę listków natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), pietruszkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), parę listków natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł) oraz ziele angielskie (o). Doprowadzić łagodnie do wrzenia pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować około półtorej godziny. Następnie wyjąć skrzydło z indyka, pietruszkę, selera, pora i połowę marchewki. Dodać puszkę pomidorów (k), szczyptę kurkumy (g), kminek mielony (sł) i gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Następnie zmiksować. Doprawić pieprzem (o) oraz solą (słn) do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki (k). Wyłączyć ogień pod garczkiem. Śmietanę przełożyć do kubka lub szklanki. Dodawać małymi partiami gorącą zupę dokładnie mieszając. Przelać do garczka i bardzo łagodnie doprowadzić do wrzenia. 
Podawać z ryżem lub makaronem. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian