Sałatka z kaszy bulgur

Składniki:

  • 1/3 szklaki kaszy bulgur (k),
  • pierś z kurczaka (k),
  • koperek (k),
  • dwie łyżki śmietany (k),
  • 3-4 suszone pomidory (k),
  • sok z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • pół małej marchewki (sł),
  • 1/4 cukinii (sł),
  • 2-3 plastry słodkiego ziemniaka (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • olej (sł),
  • dwie garści jarmużu (o),
  • niebieski ser pleśniowy (o),
  • papryczka chilli (o),
  • pół małej cebuli (o),
  • papryka ostra (o),
  • mięta (o),
  • pieprz (o),
  • oregano (o),
  • cząber górski (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Do miski wlać łyżeczkę oleju (sł), dodać 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (sł), 1/3 papryki ostrej (o), szczyptę oregano (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę cząbru górskiego (o), 1/4 łyżeczki soli łyżeczkę soku z cytryny (k). Do marynaty włożyć kurczaka (k) i odstawić minimum na 20 minut. Następnie obsmażyć dokładnie z każdej strony po około 4 minuty. Następnie pokroić w plastry i podsmażyć z każdej strony do zrumienienia. 
Do miseczki dodać śmietanę (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki mięty (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę posiekanego koperku (k), łyżeczkę soku z cytryny (k). Sos najlepiej odstawić do lodówki na całą noc. Wtedy będzie miał intensywny, miętowy smak. 
Do naczynia wsypać kaszę (k), dodać łyżeczkę oleju (sł), szklankę zimnej wody (słn) oraz 1/4 łyżeczki soli (słn). Gotować kaszę około 6 minut na małym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać, nie odkrywać. Po tym czasie spróbować czy jest dobra. Jeśli tak pozostałą wodę odparować - jeśli została. 
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (sł), dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (sł), pokrojonego w kostkę ziemniaka słodkiego (sł). Dodać drobno posiekaną cebulę (o), papryczkę chilli (o) według uznania, ja dodaję tylko dwa czy trzy plasterki dla odrobiny smaku. Dodać szczyptę soli (sł), łyżeczkę posiekanego koperku (k), drobno pokrojone pomidory suszone (k), szczyptę kurkumy (g), cukinię pokrojoną w kostkę (sł), drobno posiekany jarmuż (o). Całość dusić na małym ogniu aż marchewka i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczyptę soli (słn), ugotowaną kaszę (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o) oraz sól (słn) do smaku. 
Podawać z sosem miętowym, pokrojonym serem pleśniowym i kawałkami kurczaka. 
Ser pleśniowy (o) można dodać w trakcie robienia sałatki na patelnię żeby się roztopił i połączył z kaszą. Sos miętowy można zastąpić czerwonym lub zielonym pesto. Kurczaka można pominąć dla wersji wegetariańskiej oraz ser pleśniowy i sos miętowy zastąpić pesto dla wersji wegańskie i bezlaktozowej. 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian