Panini

Składniki:

  • Ciabatta (k),
  • pierś z kurczaka (k), (pomijamy w wersji wegetariańskiej),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • 2-3 pomidory suszone (k),
  • estragon (k),
  • kurkuma (g),
  • 200g rukoli (g),
  • papryka słodka (sł),
  • oliwa z oliwek (sł),
  • dwie łyżki ricotty (sł),
  • mozzarella (sł),
  • łyżka orzechów nerkowca (sł),
  • łyżka bazylii świeżej (o),
  • 100g jarmużu (o),
  • dwa ząbki czosnku (o),
  • oregano (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • 30 ml zimnej wody (słn).
Przygotowanie:
Do naczynia lub rozdrabniacza wrzucam rukolę (g), dodaję łyżkę oliwy (sł) i blenduję. Następnie dodaję orzechy (sł) (lekko zblendować), bazylię (o), ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn) oraz suszone pomidory. Zblendować do gładkiej konsystencji.
Na patelni lekko rozgrzać oliwę lub olej (sł) dodać ząbek czosnku (o) i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać posiekany jarmuż (o), szczyptę soli (słn), zimną wodę (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g). Dusić aż jarmuż będzie miękki, Na koniec dodać ricottę (sł). 
Do miseczki dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę oliwy z oliwek (sł), szczyptę papryki słodkiej (sł), szczyptę oregano (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k) i pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie plastry. Rozgrzać patelnię i smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony.
Ciabatty przekroić na pół. Jedną część posmarować pesto, położyć kawałki kurczaka, jarmuż i mozzarellę. Kanapki zgrillować na patelni lub opiekaczu. 
Kurczaka można zamienić na włoską szynkę długo dojrzewającą.






Share:

0 komentarze