Kopytka dyniowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 800g obranych ziemniaków (sł),
  • 500-600g całej dyni (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • 1 jako (sł),
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta imbiru (o),
  • 250g mąki ryżowej (o),
  • około łyżki soli (słn),
  • łyżka posiekanego koperku (k),
  • łodyżki koperku (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki (sł) zalać zimną wodą (sł) dodał 3/4 łyżki soli (słn), parę łodyżek koperku (k) i szczyptę kurkumy (g). Ziemniaki gotować do miękkości. Następnie dokładnie utłuc tłuczkiem.
Dynię (sł) przekroić na pół i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec przez 30-40 minut aż będzie miękka. Usunąć pestki a miąższ dodać do ziemniaków i dokładnie połączyć przy użyciu tłuczka. Zostawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko (sł), imbir (o), pieprz (o), pozostałą część soli (słn), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), mąkę ziemniaczaną (sł) i mąkę ryżową (o) i szczyptę soli (słn). Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony (sł), szczyptę imbiru (o) i łyżeczkę soli (słn). Uformowane kopytka wrzucić do gotującej się wody i gotować po wypłynięciu około 1,5 minuty. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian