Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 300g startej marchewki,
  • 300g mąki,
  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 75g orzechów włoskich,
  • 180-200 g cukru + 2 łyżki,
  • 200g kremowego serka,
  • półtorej łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • mała szczypta pieprzu cayenne,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypać cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i miksować. Kiedy masa zwiększy swoją objętość i będzie jasna dodać oleju i miksować około 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, orzechy, marchewkę i na końcu mąkę. Całość dobrze i delikatnie rozmieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy, ja używam keksówki lub okrągłej 22 cm. Ciasto piec około godzinę w temperaturze 150 stopni.
Serek dokładnie zmiksować z cukrem i rozsmarować na wystudzonym cieście. Można również ciasto przeciąć na pół i przełożyć częścią serka.




Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Chodzi już za mną od dłuższego czasu, i chyba w końcu muszę je zrobić ^_^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian