Warzywa w cieście

Składniki:

  • Ulubione warzywa: bakłażan, marchewka, cukinia, ziemniaki, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior itd.
  • 100g mąki pszennej (k),
  • 100ml piwa (pszeniczne K, chmielowe g),
  • szczypta kurkumy (g),
  • około 50g mąki kukurydzianej (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • około 50-80 ml wody zimnej (słn).
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub mniejsze części. 
Do miski dodać mąkę pszenną (k), piwo (k lub g), mąkę kukurydzianą (sł), paprykę słodką (sł), pieprz (o), sól (słn) zimną wodę (słn) i kurkumę (g). Ciasto musi być gęste jak śmietana. Dodajemy pokrojone warzywa do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej na wysokość około 1-1,5 cm. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony a następnie przełożyć na ręcznik papierowy. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian