Placki warzywne

Składniki:

  • mała marchewka (sł),
  • 4 mniejsze ziemniaki (sł),
  • kawałek pietruszki (sł),
  • pół małej cukinii (sł),
  • jeden burak (sł),
  • jajko (sł),
  • drobno posiekany por (o), około łyżki,
  • większa szczypta pieprzu (o),
  • płaska łyżka mąki wyżowej (o),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • łyżeczka posiekanego koperku (k),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Marchewkę (sł), ziemniaki (sł) i buraka (sł) zetrzeć na dużych oczkach, pietruszkę (sł) i cukinię (sł) zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać jajko (sł), pora (o) pieprz (o), mąkę (o), sól (słn), koperek (k) i kurkumę (g). Placki można upiec w piekarniku na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 30 minut w 160 stopniach lub usmażyć na patelni. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian