Korzenna zupa dyniowa

Składniki:

  • jedna mniejsza marchewka (sł),
  • łyżeczka oleju (sł),
  • mały kawałek selera (sł), ja dałam kawałek około 1cmx1cm,
  • Jeden mały korzeń pietruszki (sł)
  • 350g surowej dyni (sł), obranej ze skóry oraz wydrążonej, 
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (o),
  • pół łyżeczki startego imbiru (o),
  • szalotka (o),
  • szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • szczypta pieprzu cayenne (o),
  • około 1/4 łyżki soli (słn),
  • 1 litr wody zimnej (słn),
  • łyżeczka posiekanego koperku (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • mały liść laurowy (g).
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (sł). Marchewkę (sł) obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Selera (sł), pietruszkę (sł) oraz dynię (sł) również pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Następnie posiekać szalotkę (o) i dodać do warzyw a następnie imbir (o). Całość podsmażyć około 10 minut na małym ogniu. Następnie dolać wody (sł), dodać sól (słn), koperek (k) i liść laurowy (g). Gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Zupę zmiksować i dodać kurkumę (g), paprykę słodką (sł), gałkę muszkatołową (o), pieprz cayenne (o) oraz sól (słn) jeśli jest potrzebna.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian