Sałatka z pieczonych ziemniaków

Składniki:

  • około 8 mniejszych ziemniaków (sł),
  • 50g płatków migdałowych (sł),
  • 2 łyżki oleju (sł),
  • 200g fasolki szparagowej (sł),
  • łyżeczka cząbru górskiego (o),
  • łyżeczka soli (słn),
  • koperek (k),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki (sł) dokładnie umyć i pokroić na pół, wrzucić do brytfanki. Fasolkę szparagową (sł) oczyścić i odciąć końcówki; dodać do ziemniaków. Całość polać oliwą lub olejem (sł), posypać cząbrem górskim (o) oraz solą (słn). Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie dodać posiekany koperek (k), kurkumę (g) oraz płatki migdałów (sł). Podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec do miękkości.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian