Bezglutenowe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (sł),
  • jajko (sł),
  • olej do smażenia (sł),
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
  • pół mniejszej cebuli (o),
  • półtorej łyżki mąki ryżowej (o),
  • łyżeczka soli (słn),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki (sł) obrać i zetrzeć na największych oczkach w tarce. Dodać drobno posiekaną cebulę (o), pieprz (o), mąkę ryżową (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkumę (g) i jajko (sł). Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej (sł) na patelni. Porcja ziemniaków na patelni musi być cieniutka inaczej placki będą surowe w środku. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni po około 4 minuty z każdej strony.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian