Zapiekane jajka w kokilkach

Składniki na 4 kokilki:

  • 4 jajka,
  • 4 kromki chleba,
  • 3-4 plastry boczku,
  • kawałek cukinii,
  • kawałek papryki,
  • szczypiorek,
  • ser żółty,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
Na dno kokilek ułożyć chleb. Boczek, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i ułożyć w kokilkach na chlebie. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut aż boczek będzie chrupiący, w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, posypać startym serem, posiekanym szczypiorkiem i wbić jajko. Lekko posolić i oprószyć pieprzem. Zapiec ponownie w temperaturze 160 stopni przez kolejne 10-15 minut, białko ma być ścięte a żółtko płynne. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian